Kromě klasických brambor můžeme jednoduše na zahrádce pěstovat i tak zvané „sladké brambory“ – ať už to jsou topinambury nebo snad batáty. Jsou nejen výživné, ale obsahují i mnoho významných minerálních látek, vitamínů, inulin, betakaroten, vlákninu a další poklady důležité pro naše tělo. Nabízejí se nejrůznější recepty, stačí je jen vyzkoušet.
Batáty a topinambury v kuchyni
Nejlepší je konzumovat batáty nebo topinambury se slupkou, dodáme tak našemu tělu významnou nerozpustnou vlákninu. Před úpravou je dokonale očistíme kartáčkem. Můžeme je vařit, dusit, smažit, péct i zapékat v troubě. V každém případě obohatíme náš jídelníček o chutný zdravý a výživný druh zeleniny. Ze sladkých brambor – ať už topinamburů či batátů – můžeme připravit mnoho recptů. Dětem například zcela určitě zachutná batátová kaše, my si můžeme vyzkoušet chuť batátové polévky, výborné jsou topinambury pečené v troubě nebo třeba i topinamburová pomazánka.
Batátová kaše
Co budeme potřebovat: 2 batáty, mléko, máslo, sůl
Jak na to: Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme vařící vodou a vaříme cca 15 až 20 minut. Než vodu slijeme, vyzkoušíme batáty vidličkou, hotové z ní sklouzávají. Šťouchadlem je rozmačkáme, přidáme plátek másla a postupně přiléváme teplé mléko, osolíme… a můžeme podávat.
Batátová polévka
Co budeme potřebovat: 2 batáty, 2 mrkve, kousek zázvoru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, máslo, 4 dl smetany, bílý sýr ve slaném nálevu (například akawi), sůl, pepř a římský kmín
Jak na to: Najemno nakrájíme cibulku a česnek a zpěníme na rozpáleném másle. Přidáme kostičky nebo kolečka mrkve a nakrájené batáty. Osolíme, opepříme, posypeme římským kmínem a ještě dodáme pokrájený zázvor. Chvilku smažíme, pak zalijeme horkou vodou a vaříme do změknutí. Přidáme smetanu a podle potřeby dochutíme.
Vše dobře rozmixujeme tyčovým mixérem, nakonec přidáme rozdrolený sýr a ihned podáváme.
Pečené topinambury
Co budeme potřebovat: asi 500 g hlíz topinambury, 1 česnek, čerstvý rozmarýn, olivový olej, sůl a pepř
Jak na to: Na plech si položíme pečící papír, na něj rozložíme na čtvrtiny pokrájené topinambury (aby se nedotýkaly) a paličku příčně rozpůleného česneku. Vše pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným či nasekaným rozmarýnem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 až 50 minut. Stroužky česneku vymačkáme do mísy a smícháme s pečenými topinambury, které mají jemně nasládlou chuť.
Jíme je buď samotné nebo jako přílohu k masu či zelenině.
Pomazánka z topinambur
Co budeme potřebovat: asi 500 g hlíz topinambury, 200 g zakysané smetany nebo žervé, nasekanou petrželku, lžíci másla a 1 lžíci smetany, 2 až 3 stroužky česneku, sůl, pepř, voda
Jak na to: Topinambury dobře omyjeme nebo oloupeme, nakrájíme a vaříme do změknutí. Ještě zatepla je prolisujeme a smícháme s máslem. Necháme vychladnout. Přidáme žervé (nebo kysanou smetanu), nasekanou petrželku, utřený česnek a smetanu. Ušleháme dohladka a na konec ještě dochutíme solí a pepřem.
Hodí se výborně k celozrnnému pečivu.
- TOPINAMBURY SALÁT
- PEČENÉ SLADKÉ BRAMBORY
- SLADKÉ BRAMBORY