zdroj Publicdomainpictures

IRESINE – POKOJOVKA S VÝRAZNĚ ZBARVENÝMI LISTY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Iresina je zvláštní jméno krásné pokojové rostliny, kterou může pěstovat každý, tedy i začátečník. Je to totiž rostlina zcela nenáročná. U nás se pěstuje hlavně pro svou neobyčejnou krásu, ale ve světě je také uznávanou bylinou v lidovém léčitelství.

Iresine – kráska s barevnými listy

Iresine či irezine nebo také oplstěň (Iresine herbstii) je nevšední pokojová rostlina okrasná listem. Pokud ji budeme zaštipovat, vytvoří kompaktní keříky, dorůstají do velikosti cca 50 cm a mají atraktivně zbarvené listy, jejichž barevnost klesá se snižující se intenzitou světla.
Pěstujeme ji celoročně v interiéru , ale už od jara až do podzimu je možné ji „letnit“. Ven ji můžeme odnést v druhé polovině května (když už nehrozí přízemní mrazíky) a zpět domů ji přeneseme, jakmile začnou klesat teploty pod 10 °C (vůbec totiž nesnáší mráz).
Pochází z tropické jižní Ameriky, ale brzy zdomácněla v Mexiku, západní Indii, východní Asii. V Peru na severu And ji dokonce používají k věštění a vyhánění zlých duchů z těla. Do Evropy se dostala až v polovině 19. století.

Jaké nároky má irezine

Zemina – vyhovuje rašelinová směs, kterou si koupíme v zahradnických potřebách.
Světlo – iresine potřebuje dostatek světla, bez obav ji můžeme vystavit na přímé slunce.
Zálivka – je pro květinu velmi důležitá. Během roku ji zaléváme vydatně a pravidelně, protože při vyschnutí substrátu nás hned upozorní, že něco není v pořádku – snadno totiž uvadá. Zeminu udržujeme vlhkou, necháváme ji však před další zálivkou mírně vyschnout.
Ale pozor dlouhodobé přemokření jí také škodí. Přes zimu jí postačí zálivka jen menší.
Vlhkost – iresine požaduje poměrně vysokou vlhkost vzduchu – prospívá jí tedy pravidelné rosení. V suchém prostředí jí snadno zasychají listy.
Teplota – vyhovuje jí běžná pokojová teplota.
Hnojení – irezine nám bude vděčná za pravidelné přihnojování (2 krát do měsíce). A to v období vegetace, tedy od jara do podzimu. Používáme hnojivo pro rostliny okrasné listem.
Letnění – jedná se o rostlinu přenosnou, kterou je možné bez problémů letnit na zahradě, balkóně apod.
Rozmnožování – je velmi snadné – nejlépe na konci léta řízkováním.
Přesazování – postačí postaráme-li se v tomto směru o svou irezine jednou za dva roky.
Tvarování – její dlouhé výhonky můžeme jednoduše seříznout. Pokud budeme rostlinu zaštipovat, zajistíme tak rozvětvení a rostlina získá košatější vzhled.